Ако често страдате от главоболие, липса на енергия и безсъние,започнете да консумирате тези витамини

Днес много хора изпитват проблеми като главоболия, безсъние и ниски нива на енергия, без да знаят какво всъщност причинява тези проблеми. Експертите твърдят, че тези проблеми са свързани с определен дефицит на витамини, като намалените нива на витамин К и магнезий. Магнезият е микроелемент, който е изключително важен за нашето здраве. Той е включен в повече от 300 химически реакции в нашето тяло.

Той създава нови протеини от аминокиселини, превръща храната в енергия, намалява тревожността, умората и стреса и облекчава главоболието и мигрена.

Дефицитът на магнезий може да доведе до ниски нива на серотонин, който свива кръвоносните съдове и оказва влияние върху неговата функция. То също причинява безсъние и депресия. Препоръчваният дневен прием за мъже на възраст 19-30 години е 400 mg. За по-възрастните мъже препоръчваният дневен прием е 400 mg. Жените на възраст 19-30 години трябва да приемат 310 mg магнезий, докато по-възрастните трябва да приемат 320 mg.

Най-добрите хранителни източници на магнезий:

– спанак

– ядки

– авокадо

– месо

– Хляб (пълнозърнест)

– кафяв ориз

– риба

Витамин К синтезира протеини, предотвратява съсирване на кръвта, синини и кървене. Той също така предпазва артериите и клапите от калциране и намалява риска от рак на простатата и болестта на Алцхаймер. Дефицитът на витамин К може да увеличи риска от фрактури на костите. Препоръчваният дневен прием на витамин К за възрастни е 0,001 mg витамин К на всеки 1 kg телесно тегло. Най-добрите източници на витамин К:

– Зелени листни зеленчуци: цвекло, зеле, ряпа и спанак.

– Билки като кориандър, магданоз, босилек, лук, мащерка, манджара и градински чай.

– Салатни зелени като целина, лук, римска маруля, крем, червена салата, пролетен градински кресон, радикай и айсберг маруля.

– Праз, копър, кисели краставички, окра, зехтин, аспержи, соя и сушени плодове.

– Брасикови зеленчуци: брюкселско зеле, броколи, зеле, карфиол, савойско зеле.

– Люти подправки като лют червен пипер, прах от чили, къри и червен пипер.

Преди да започнете да приемате някакви добавки, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар! Също така е много важно диетата ви да включва плодове и зеленчуци! По този начин ще поддържате оптимални нива на магнезий и витамин К в тялото си.\r\n\r\nНе забравяйте да харесате и споделите!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *