Какво се случва с тялото ви, когато пиете кокосова вода

Кокосовата вода може да ви предложи невероятни предимства, които отдавна се използват в тропическите райони.Тя е направена от младите зелени кокосови орехи. Всеки орех включва 200-1000 милилитра (около 1-4 чаши) кокосова вода.

Тази органична напитка е богата на много антиоксиданти, аминокиселини, ензими, витамин С и В-комплекс, както и минерали като желязо, калций, цинк, манган и магнезий. Микроелементите от кокосова вода могат да подобрят имунитета ви. Неговите цитокини притежават мощни анти-стареене, антитромботични и противоракови свойства. Уверете се, че сте избрали прясна и чиста кокосова вода вместо бутилираните опции. Добавете го навсякъде, където искате, например във вашите сладкиши.

Консумирайте го всеки ден.

Тук са някои от най-важните ползи за здравето на кокосовата вода:

Третира главоболие : Една от най-честите причини за главоболие и мигрена е дехидратацията. Това е напитка, която ще ви даде много електролити и ще хидратира тялото. Тя също така е с високо съдържание на магнезий, който е известен като една от често срещаните причини за мигрена. Кокосовата вода ще ви помогне да намалите пристъпите на мигрена.

Регулира кръвната захар : Благодарение на съдържанието на витамин С, калий и магнезий, кокосовата вода е чудесна за намаляване на високото кръвно налягане. Освен намаляването на кръвното налягане, калият също балансира отрицателните ефекти на натрий. Изследване от 2005 г., публикувано от West Indian Medical Journal, доказва, че кокосовата вода успешно контролира високото кръвно налягане. За да намалите кръвното си налягане, консумирайте една чаша кокосова вода 2 пъти на ден. Не забравяйте, че бутилираната версия може да не е толкова полезна, тъй като съдържа много натрий.

Хидратира тялото : Тази напитка е отлична за охлаждане на жаждата, особено през лятото. Тя е богата на електролити, така че хидратира организма и предотвратява загубата на течности в случаи на диария, повръщане и прекомерно изпотяване.

Тя също така осигурява много енергия, тъй като е богата на въглехидрати. Нейната консумация се препоръчва след тренировка, поради тези свойства. Също така е лесна за стомаха, така че третира различни проблеми на храносмилането, като киселинен рефлукс, лошо храносмилане и гастроентерит.

Подкрепя здравето на сърцето : Кокосовата вода е холестерол и не съдържа мазнини. Тя поддържа здравето на сърцето и ви помага да сведете до минимум LDL (лошия) холестерол, като повишавате нивата на HDL холестерола.

Едно проучване от 2012 г., публикувано в  Journal of Medicinal Food, показва, че както зрелината, така и нежната кокосова вода имат положително въздействие върху липидния метаболизъм и възпрепятстват повишаването на общия холестерол, LDL, триглицеридите и липопротеините с ниска плътност (VLDL).

Антиоксидантните, противовъзпалителните и антитромбоцитните свойства на кокосовата вода подобряват циркулацията на кръвта, като по този начин предпазват от образуване на плаки в артериите и така намаляват риска от сърдечни пристъпи и удари.

Намалява кръвното налягане : Тази напитка е невероятна за регулиране на кръвното налягане, защото е с високо съдържание на витамин С, калий и магнезий. Калият също балансира неблагоприятните ефекти на натрий.

Консумирайте чаша кокосова вода два пъти дневно, за да намалите високото кръвно налягане. Уверете се, че винаги използвате прясна кокосова вода, защото бутилираните версии са с по-високи нива натрий.

Действа като естествен диуретик : Кокосовата вода има диуретични свойства, което означава, че тя стимулира производството и потока на урината. Това ще ви помогне да детоксикирате цялата си система и да предотвратите инфекции на пикочните пътища едновременно.

Калият е отличен за алкализиране на урината и разтваря камъни в бъбреците, ако ги имате. Добавете малко морска сол и я пийте веднъж или два пъти на ден. Това ще ви помогне да постигнете най-добрите ефекти. Той е отличен за лечение на инфекции на пикочния мехур, защото притежава мощни антибактериални свойства. Но ако имате високи нива на калий или страдате от някои бъбречни нарушения, избягвайте кокосовата вода.

Възстановяване след махмурлук : Алкохолът дехидратира нашето тяло, което причинява ужасен махмурлук сутринта след това. Кокосовата вода ще ви накара да се чувствате много по-добре в това състояние, тъй като тя допълва електролитите в тялото ни и подобрява нашата хидратация. Прекаленото потребление на алкохол води до оксидативен стрес. В такива случаи силните антиоксидантни свойства на тази натурална напитка са изключително полезни.

Всичко това прави кокосовата вода чудесно естествено средство за махмурлук. Смесете 2 чаши неподсладена кокосова вода и узрели мангота, два пресни джоджена, две до три супени лъжици лимонов сок и 1/2 чаша лед. Това смути ще ви помогне да се отървете от махмурлука.

Помага за отслабване : Като напитка с ниска калоричност и много лесна за стомаха, тя е идеална за тези, които искат да загубят някои допълнителни килограми. Кокосовата вода съдържа голям брой биоактивни ензими, отлични за храносмилането и метаболизма на мазнините.

Тялото с излишък от натрий е склонно към задържане на вода. Това на свой ред допринася за теглото на водата. Калият е наистина полезен в такива случаи, тъй като помага да се балансира натрий. Като богата на калий, кокосовата вода помага да се елиминират излишната вода и токсините от тялото. За да облекчите процеса на отслабване, пийте чаша кокосова вода, три или четири пъти седмично. Имайте предвид, че твърде много кокосова вода може да има неблагоприятни ефекти, така че не я консумирайте в излишни количества.

Регулира нивата на рН на организма : Стрес, модерен начин на живот, токсини, преработени храни, захар; всички тези фактори допринасят за киселинната среда в организма.

Киселинните нива на рН водят до намаляване на енергията, умора и неспособност на тялото да абсорбира необходимите минерали и витамини. От друга страна кокосовата вода алкализира тялото и възстановява баланса на pH.

Успокоява процеса на стареене : Цитокините в тази вода притежават силни анти-стареене ефекти върху клетките и тъканите, така че предотвратяват свързаните с възрастта заболявания, както и дегенеративни заболявания. Също така, кокосовата вода хидратира и подхранва кожата ви и помага да бъде нежна и равномерна. Смесете чаша напитка и 2 супени лъжици прах от сандалово дърво, за да създадете паста.

Нанесете тази паста върху кожата си, оставете я да изсъхне и я измийте с вода. Това ще освежи кожата ви и ще насърчи нейното здраве.

Забележка: Не пийте кокосова вода, ако имате високи нива на калий или ако бъбреците не функционират правилно.

Предупреждения – Не консумирайте кокосовата вода, ако имате алергия към орехи – При някои хора може да причини подуване на корема и леко разстройство на стомаха – Не го консумирайте най-малко две седмици преди и след операция, тъй като може да повлияе на кръвното Ви налягане – Консултирайте се с Вашия лекар, преди да консумирате кокосова вода, ако имате бъбречна дисфункция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *