Добрият дядо Тончо Токмакчиев

Тригодишната Сесилия и 3-месечният Лусиян – внуците на Тончо Токмакчиев, растат с четири езика. Той е пораснал само с един, но въпреки това дядо и внучета пак се разбират прекрасно. И не само защото се обичат безгранично, а защото Сесилия знае и български, а малкият тепърва ще го учи.

Известният актьор стана дядо за втори път на 5 юли, когато дъщеря му Таня го дари с Лусиян. И двете деца са родени в Барселона, където живее сега дъщерята на Токмакчиев. Там тя учи втората си магистратура продуцентство. Противно на очакванията заради далечното разстояние, актьорът се вижда с внучетата често. “Зет ми е холандец. Двамата с дъщеря ми много пътуват. Аз също. Сега лятото бях при тях в Барселона, а те ще идват за коледните празници в България”, разказва Тончо Токмакчиев.

Известно време младото семейство живее в София.

Зет ми много

харесва България,

но те са такова поколение, че мащабите им са съвсем други. Днес живеят в Барселона, после заминават за Щатите, после пък се връщат в България. Говорят по три-четири езика”, добавя Токмакчиев. 3-годишната Сесилия също говори няколко езика. С баща си разговаря на холандски, с майка си на български, а понеже помежду си родителите ѝ си говорят на английски, и ѝ се налага да говори и него. Откакто ходи на детска градина в Барселона, говори също и испански.

“Като се върнат в България, Сесилия ще продължи да ходи на детска градина тук. Миналата година ходи на ясла в София. Има си приятелчета вече”, разказва Тончо Токмакчиев и добавя, че като всяко дете на първо място се нуждае от внимание и любов. Винаги когато тя е наоколо, се опитва да я забавлява, а като запален планинар, скиор и ловджия я води на разходки в планината. “Ходили сме и на басейн през лятото. Когато се разхождаме из София, я водя в Южния парк. Много обича да скача на надуваемите замъци. Нарича ги “джъмпи”, казва дядото.

Ходят заедно и на тенискортовете, за да гледа от малка спорт. Токмакчиев смята, че спортът е от голяма важност за развитието на всяко дете и намира за голяма грешка на децата да се дават телефони и таблети, за да си играят. Той самият държи телефона си далеч от ръцете на Сесилия. “Аз

никога не съм играл

видеоигри,

а имам колеги, които постоянно са на телефона например. Даже наскоро си говорехме със Сашо Кадиев, който е голям геймър. Той нонстоп играе и даже ми вика: “Аз трябва да те науча, бате Тончо”, разказва актьорът.

Дядото не държи някое от внучетата да го наследи в професията. Вижда, че Сесилия обича да рисува и е музикална. За представление в детската градина в Барселона танцува като хавайка на песен на Енрике Иглесиас. “Още са много малки, а каквато и професия да си избереш, важното е да си успешен”, казва Тончо Токмакчиев. Той като успешен актьор не спира да поема нови и предизвикателни роли. От тази година играе в 3 нови постановки и така общо участва в 8 спектакъла.

“Рейс” на режисьора Здравко Митков в плевенския театър е една от новите пиеси, а от юни заедно с Аня Пенчева, Ненчо Илчев, Кирил Ефремов и Александър Кадиев играе в “Тя, той и още двама-трима”. “В случая моята роля не е остро комедийна, а е по-скоро драматична”, казва Токмакчиев. От тази година играе и в постановката “Мрак” на Антон Страшимиров в родния си град Бургас заедно с местната театрална трупа.

Пътува из цяла България, но и из целия свят. От това лято той

става следващият

Тодор Колев

Токмакчиев играе в операта “Седемте козлета”, в която Колев и Никой Бинев са играли.

“Пълни са залите и тук, и в чужбина. Има една постановка, която вече от 20 години играем заедно с Мария Сапунджиева. Авторски спектакъл е, казва се “Вересии”. Представяли сме го в Германия. То е уж комедия, но на него хората се смеят и плачат. Прави ми впечатление, че българите в чужбина стават по-чувствителни. По-свободно изразяват емоциите си, а тук хората са по-обрани”, казва Тончо Токмакчиев, който заедно с Георги Мамалев и Камен Воденичаров създава спектакъла “Майсторите на комедията” специално за българската публика по света. Постановката е поредица от забавни, иронични монолози, смесени с кавъри на песни. На 2 декември тримата актьори заминават да разсмиват българите в Щутгарт.

Миналата година заминава на турне из Америка за 20 дни с предсталението “Мъже под чехъл” с Албена Колева и Кирил Ефремов. Едно от представленията го играят на борда на круизен кораб, тръгващ от Маями. Там

играят пред

близо 500 българи

С постановката минават също през Чикаго, Бостън, Ню Йорк и Атланта.

До март тази година Точно Токмакчиев беше всяка събота в телевизионния ефир като водещ на “Шоуто на Канала”. “Не ми липсва предаването. В момента съм много доволен, че не се занимавам и с това, защото сега ми остана време да започна много нови театрални проекти. Преди от понеделник до петък бях изцяло ангажиран с предаването и съм отказвал предложения за участия”, казва Токмакчиев, който 13 години продуцираше шоуто.

“Това беше най-рейтинговото и най-гледаното предаване, а защо го спряха, нямам представа. Трябва да се пита ръководството на БНТ”, добавя актьорът. Спомня си, че започва да прави “Шоуто на Канала”, след като му се обаждат да подготви една от новогодишните програми на националната телевизия. Заради липсата на комедийно шоу в програмата бившата директорка Уляна Пръмова предлага на Токмакчиев да запоне забавно предаване. “Проблемът сега е, че в България няма предаване, което да прави добра политическа сатира”, казва актьорът.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: 24 часа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *